Észrevétlenül suhannak a hónapok és mire észbekapunk a babánk már feláll, majd lépegetni és végül járni kezd, ideje lecserélni a kocsi a cipőt egy igazi darabra, de ez az egyszerűnek tűnő dolog nem is annyira az. Túlzás nélkül mondhatom, hogy kismillió fajtával találja magát szembe az mber, amikor kutakodni kezd a témában. Vannak csilivili és ronda darabok, cipőfűzővel, tépőzárral vagy cipzárral, magas szárral, rövidszárral, de mégis melyik a megfelelő? Mi alapján válasszunk?

Fotó:Photo by Amanda Belec on Unsplash

"Milyen legyen a baba első cipője?"-Népszerű a kérdés az anyukák között.

Amikor járni kezd a baba a bokája befelé dől, ez teljesen természetes jelenség, ilyenkor elég egy olyan cipőt választanunk, ami tartja a bokát , nem túl merev és nem csúszik a talpa - én jobban preferálom, ha tépőzáras, viszont, ha túl lapos vagy túl magas a gyermekünk lábfeje, akkor jobb választás lehet a fűzős.

Supinált cipőre akkor van szükségünk, ha a baba bokája 10 foknál jobban dől befelé. A cipőtalpa  kifelé dől, ezzel megemelve a bokát és csökkentve a dőlésszögét.  Ha ezt a cipőt egy olyan babára adjuk, akinek nem lenne rá szüksége,akkor inkább ártunk vele, mint használunk.

Én azt javaslom, hogy mielőtt elindulnánk cipőt venni kérjük ki a gyerekorvosunk vagy egy ortopédus véleményét!