Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Horoszkóp szerinti nevelés

 

Pár év az egyik szülői értekezleten az egyik szülő beszélt arról,hogy a lánya a csillagjegye miatt viselkedik önfejűen . Néhány hónapja, pedig egy ismrősöm mondta,hogy már bizony utána olvasott annak, hogy a horoszkópja szerint hogyan lehetne zöldágra vergődni a gyerekével, mert egyre nehezebben viseli, ahogy a csemete folyton dacol vele.

Alapjáraton nem zárkózom el a témától, általában az éves horoszkópom is elolvasom,de arra még nem gondoltam,hogy eszerint kellene nevelne a gyerekeket . A legutóbbi témával kapcsolatos beszélgetés alkalmával bizony rákerestem és meg is lepődtem, hogy a csillagjegyek főbb jellemzői bizony tökéletesen illenek a gyerekeimre, de azért főként továbbra is a saját nevelési elveimet követem.

Összegyűjtöttem pár jellemzőt:

Ikrek

Érdeklődő, sokoldalú nyughatatlan, kommunikatív, kíváncsi. Szereti megosztani új tudását, beszédes. Nem szeret egyedül lenni. Szereti a rejtvényket, találós kérdéseket, logikai feladatokat, bármit ami gondolkodásra ösztönzi. Utál várakozni, ilyenkor gyakran végez pótcselekvést.

Rák

Érzelmes, hirtelen és gyors hangulatváltó. Gyakran mesél a múltról és idegeskedik a jövőn. Félénk, de szívesen segít másokon. Erősen kötődik a családhoz. Békeszerető. Kérés nélkül is segít. Szelíd.

Oroszlán

Kreatív. Gyakran szeszélyes. Tudja, hogy hathat másokra, szeret irányítani. Játékos, őszinte, vidám. Fontos számára az igazságosság. Érzelmeit látványosan fejezi ki

Szűz

Hajlamos kritizálni. Feladataiban ügyes, pontos és nagyon megbízható. Rendszerető. Szigorú önmagával és másokkal. Jó a kézügyessége. Hosszabb ideig is el van egyedül.

Mérleg

Alkalmazkodó. Kedves és udvarias. Szereti a harmóniát, a zenét , táncot. Nehezen dönt.Nem szeret megbántani másokat. Nem szereti a konfliktust. Könnyen teremt kapcsolatot.

Skorpió

Érzelmileg szélsőséges.Nem engedi magát befolyásolni. Kitartó céljai elérésében. Bátor és önálló. Nem szereti, ha túlféltik. Stresszesebb helyzetben is megőrzi a hidegvérét. Megjegyzi a jót és a rosszat is.

Nyilas

Igazságos. Nyughatatlan és fáradhatatlan.Igazi felfedező. Barátságos, együttérző és segítőkész. Gyorsan túllendül a kudarcon. Jó humoérzékű. Szereti a mozgást és a természetet.

Bak

Komoly és fegyelmezett. Nehezen barátkozik.Megbízható és türelmes. Pontos, feladatorientált. Betartja az utasításokat,akkor is ha az nincs ínyére. Néha szüksége van egyedüllétre.

Vízöntő

Ötletes és találékony. Fontos számára a közösség , az emberi kapcsolatok. Nem szereti a monoton rutint, egyedi napirendre és időbeosztásra van szüksége. Könnyen megtalálja a közöshangot bárkivel.

Halak

Érékeny.Nagyon tapintatos és tele van szeretettel, emberszerető. Hangulata gyakran hullámzó, éppen ezért szeret félrevonulni. Nehezen viseli a környezetváltozást.Halk és diszkrét.

Kos

Rámenős.Bátor, energikus és célratörő.Határozott, nyitott, dinamikus. Gyakran nyugtalan és türelmetlen.Ami a szívén , az a száján.  Gyakran megakarja mutatni, hogy mire képes, ezért néha vakmerő is. Közvetlen, nyitott. Néha túl indulatos.

Bika

Türelmes és kitartó.Szereti az állatokat és a természetet, gondoskodó. Kicsit lassú a gondolkodása, emellett megfontolt.Nehezen enged el dolgokat a környezetében, ragaszkodó típus. Hajlamos a féltékenységre.

0 Tovább

Mit tud a baba 1 évesen

Anyaként az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy ne hasonlítsam a gyerekeket egymáshoz. Minden gyerek más, mind temperamentumban, mind szellemi - és testi adottságokban. 

Bence most lett egy éves, az előző posztomban már említettem, hogy nemrég jártunk a státuszvizsgálaton. Ilyenkor rendszerint kérdéset tesz fel a védőnő arról, hogy mit tud a gyermek. 

Nézzük ezeket :

*Kapaszkodva lépeget: Igen, bár a testvérei már önállóan jártak egy éves korukra, mégsem zavar vagy idegesít, hogy Bence még nem. 

 *Anyanyelvi hangókészlettel halandzsázik: ez is rendben van, igazi kis dumaláda. Vannak szavak, szótagok, amiket tudatosan használ: pl. anya, va, nyamnyam,tita.

*Öltözködésnél, fürdetésnél együttműködik. : Többnyire igen. 

*Figyelmét elterelve a hangirányába fordul: Igen, mindig figyel a hangokra. Játék közben is, ha kutyaugatást hall, rögtön az ablak felé mutat és mondja :"VA" 

*Egyszerű gesztussal kísért felszólítást, tiltást megtért.:  Ezzel sincs gondunk, ha azt mondom, hogy kérem, akkor ő odanyújtja. A nemet is érti és el is ismétli fejcsóválva, hogy nem. 

*Két - három ujjal fog: így eszi a kis kifli vagy zsemlefalatkákat. 

 *Szemmozgások párhuzamosak: Igen. 

*Napirendje kialakult: Igen, ő az első gyerekem, akinek ennyire fix a napi rendje, de semmihez sem ragaszkodom görcsösen. 

Nem kell megijedni, ha valamit még nem csinál a baba,semmi sincs kőbe vésve. Ne hasonlítsuk a nagyobbhoz, a szomszéd gyerekéhez. Minden gyerek a saját tempójában halad. A védőnő, gyerekorvos úgyis jelzi, ha gyógytorna vagy egyéb fejlesztés szükséges. 

0 Tovább

Mi a közös a különböző korú édesanyákban? 

Ma délelőtt az egy éves státuszvizsgálatra vittem Bencét, ahol a kötelező oltást is megkapta. Nem voltunk túl sokan, így a várakozás alatt egész jó , kötetlen kis  beszélgetés alakult ki köztünk. Sok mindenben különböztünk, például a gyerekeink számában és az életkorunkban. Az egyik anyuka a húszas évei közepén jár, a másik a negyven év körül és voltunk páran harmincasok. 

Fotók:unplash.com

Szóba került az éjszakai alvás vagyis inkább nem alvás, a hozzátáplálás, a korkülönbség, a testvérek, sőt még a nagymamák is. Jó volt hallgatni, hogy mindenkinek át kell lendülnie hasonló akadályokon. Máshol is kipakolják a ruhákat, edényeket a szekrényből a kicsik, máshol is felkeltik egymást a gyerekek. Vannak dolgok, amiket másként gondolunk, másként csinálunk, de ez nem baj, nem kell egyformának lennünk, nem kell mindenről úgyanúgy vélekednünk, mint ahogy a gyermekvállalás idejét is más-más időpontra tettük.

Teljesen mindegy is, hogy ki mikor lesz anya, neki is ugyanazt az utat kell bejárni, amit a fiatalabb vagy éppen idősebb anyukának. 

Végezetül a legfontosabb dolog, ami mindannyiunkban közös a gyermekünk iránt érzett feltétel nélküli szeretet. 

0 Tovább

Van ideális korkülönbség a testvérek között?

Vajon létezik ideális korkülönbség a testvérek között?

Szerintem nem.

Miért?

Úgy gondolom,hogy minden korszaknak meg van a maga szépsége és a velejáró nehézsége is. Régebben úgy gondoltam,hogy egy kisgyermeknek három éves korában "kell", hogy testvére szülessen. A fene sem tudja ,hogy miért. Talán ,mert én is szinte ennyi idős voltam, amikor a húgom megszületett.Ma már teljesen másként gondolkodom erről.

Az egyik kicsi, a másik pici

Nálunk a legkisebb korkülönbség Dani és Niki (3. és 4.gyerek)közt van, 20hónap. Valakinek ez nem is tűnhet kevésnek. A többiek közt átlagosan két év van. Nem mondom, hogy nem voltak nehéz időszakok,mert voltak, mindenhol vannak. Volt sok ,hosszú átvirrasztott éjszakánk, maratoni délutáni altatás, nyűgös pici, hisztis kicsi, matrica üzemmód..stb.

"Egy piszkos kéz alatt felnőnek." Gyakran mondták ezt az idősebbek ,bár nekem nem tetszik ez a szólás,de ettől függetlenül igaz. Hasonló korú gyerekek, hasonló érdeklődési körrel, hasonló játékokkak, mesékkel . Ma már teljesen összenőtt a három nagy fiam. Ádám megtanít nekik dolgokat,segít nekik,de nem kell átvennie a szülőszerepét ,csak azért, mert ő az elsőszülött gyermekünk. Nagyon jó kapcsolat alakult ki köztük,mégha nem is mindig ez látszik.Gyakran civakodnak,de aztán a következő percben,mintha mi sem történt volna.

Dani és Niki , hiába fiú-lány, alig észrevehető köztük az a húsz hónap .Dani szeret a nagyokkal is játszani,de a húgával is kifejezetten jó testvérek és órákig el tudnak együtt mókázni. Hasonló a kapcsolat Ádámnál és Dávidnál, 6 nap híján 2 év van a születésnapjuk között. 

Évtizedes különbség

Egy éve és három napja ,az akkor 11,9,7 és 5 éves gyermekeim, kistestvért kaptak. Szerencsére nem volt igazán féltékenység,talán Niki részéről egy kicsi,ami abban nyilvánult meg, hogy a legkisebb dolgokért is sírt, persze könny nélkül, inkább figyelemfelhívás volt. Igyekeztünk bevonni mindenbe és szépen abba is maradt ez a dolog. A fiúk részéről semmi ilyesmi nem volt. Kicsit elkanyarodtam a témától, tehát azért láttam az előnyeit annak, ha kicsit nagyobb a korkülönbség két testvér között. Például nem mászik rád,amikor szoptatod a kicsit, nem húzza ki az alvó csecsemő szájából a cumit, mert az sajátját nem találja, nem akkor kiabál a wc-ről, hogy kész vagyok,amikor 3 és fél óra ringatás után végre lehunyta a szemét a kicsi. Viccet félretéve nekem a nagyok már komoly segítségek . Alapjáraton gyereket gyerekre nem bízok,mert nem pesztrák, de szívesen szórakoztatják,amíg főzök , szívesen ken egy szelet kalácsot a nagy a húgának,ha én éppen altatom a kicsit. Viszont itt is vannak nehézségek. Például nagyok kamaszodni kezdenek és legalább annyira szükségük van/lesz a szüleikre,mint a kicsinek. Nekik is fogni kell a kezük ezen az úton,akárcsak a kistestvérükét az első lépéseinél,aztán egyszer csak elengedik és a saját útjukra lépnek,de amíg ez nem történik meg,addig fogjuk erősen, hogy tudák ez az a kéz ,amibe mindig kapaszkodhatnak.

0 Tovább
12
»

5csemete

blogavatar

Gondolatok a nagycsaládosságról. Bepillantás a mindennapjainkba.

Utolsó kommentek