A mai világban szinte lehetetlen kikerülni az internetet, mindenhol jelen van, még egy üzletben a bankártyás fizetéshez  is szükség van rá. Használjuk mi felnőttek, egyre elterjedtebb az idősebb korosztály körében és bizony használják a gyerekek is. 

Fotó:unplash.com

Emlékszem, hogy iskoláskoromban hosszú órákat töltöttem a könyvtárban egy-egy feladat felkutatásával, anyaggyűjtéssel, az én gyerekeim már csak bepötyögik a Google-ba.

Én nem ellenzem az internet használatot, szerintem a mai világban elengedhetetlen, hogy értsenek az internethez és a számítógéphez a gyerekek, persze a megfelelő korlátok és felügyelet mellett . Ellenőrizzük, hogy milyen oldalakat látogat, telepítsünk szűrő programot, videómegosztó portálokon tiltsuk le a kifogásolható tartalmat, ha tagja valamelyik közösségi portálnak, akkor azt is tartsuk felügyelet alatt. A legfontosabb dolog pedig, hogy beszélgessünk vele, hívjuk fel az internet veszélyeire a figyelmét! Ne írjon vissza idegeneknek, ne küldjön képet magáról, ne regisztráljon ismeretlen oldalakra! Ne írjon személyes adatokat! Számunkra apróságoknak tűnő dolgokra is figyeljünk oda, például egy körüzenet. Merjen szólni, ha számára gyanús vagy ijesztő dolgot tapasztal.

Fontos dolognak tartom azt is, hogy ne engedjük, hogy hosszú órákig üljön a gép előtt vagy nyomkodja a telefont, mert rengeteg problémát tud okozni, például fejfájás, alvászavar, agresszió. Hívjuk fel a figyelmét, hogy ideje befejezni, adjunk neki még 10-15 percet, hogy végére tudjon érni annak, amit éppen csinál, mi sem szeretnénk, ha csak úgy "kikapnák a kezükből", amin éppen dolgozunk vagy amit olvasunk.

Tanítsuk meg gyerekeinknek az okos internet használatot!