Vajon létezik ideális korkülönbség a testvérek között?

Szerintem nem.

Miért?

Úgy gondolom,hogy minden korszaknak meg van a maga szépsége és a velejáró nehézsége is. Régebben úgy gondoltam,hogy egy kisgyermeknek három éves korában "kell", hogy testvére szülessen. A fene sem tudja ,hogy miért. Talán ,mert én is szinte ennyi idős voltam, amikor a húgom megszületett.Ma már teljesen másként gondolkodom erről.

Az egyik kicsi, a másik pici

Nálunk a legkisebb korkülönbség Dani és Niki (3. és 4.gyerek)közt van, 20hónap. Valakinek ez nem is tűnhet kevésnek. A többiek közt átlagosan két év van. Nem mondom, hogy nem voltak nehéz időszakok,mert voltak, mindenhol vannak. Volt sok ,hosszú átvirrasztott éjszakánk, maratoni délutáni altatás, nyűgös pici, hisztis kicsi, matrica üzemmód..stb.

"Egy piszkos kéz alatt felnőnek." Gyakran mondták ezt az idősebbek ,bár nekem nem tetszik ez a szólás,de ettől függetlenül igaz. Hasonló korú gyerekek, hasonló érdeklődési körrel, hasonló játékokkak, mesékkel . Ma már teljesen összenőtt a három nagy fiam. Ádám megtanít nekik dolgokat,segít nekik,de nem kell átvennie a szülőszerepét ,csak azért, mert ő az elsőszülött gyermekünk. Nagyon jó kapcsolat alakult ki köztük,mégha nem is mindig ez látszik.Gyakran civakodnak,de aztán a következő percben,mintha mi sem történt volna.

Dani és Niki , hiába fiú-lány, alig észrevehető köztük az a húsz hónap .Dani szeret a nagyokkal is játszani,de a húgával is kifejezetten jó testvérek és órákig el tudnak együtt mókázni. Hasonló a kapcsolat Ádámnál és Dávidnál, 6 nap híján 2 év van a születésnapjuk között. 

Évtizedes különbség

Egy éve és három napja ,az akkor 11,9,7 és 5 éves gyermekeim, kistestvért kaptak. Szerencsére nem volt igazán féltékenység,talán Niki részéről egy kicsi,ami abban nyilvánult meg, hogy a legkisebb dolgokért is sírt, persze könny nélkül, inkább figyelemfelhívás volt. Igyekeztünk bevonni mindenbe és szépen abba is maradt ez a dolog. A fiúk részéről semmi ilyesmi nem volt. Kicsit elkanyarodtam a témától, tehát azért láttam az előnyeit annak, ha kicsit nagyobb a korkülönbség két testvér között. Például nem mászik rád,amikor szoptatod a kicsit, nem húzza ki az alvó csecsemő szájából a cumit, mert az sajátját nem találja, nem akkor kiabál a wc-ről, hogy kész vagyok,amikor 3 és fél óra ringatás után végre lehunyta a szemét a kicsi. Viccet félretéve nekem a nagyok már komoly segítségek . Alapjáraton gyereket gyerekre nem bízok,mert nem pesztrák, de szívesen szórakoztatják,amíg főzök , szívesen ken egy szelet kalácsot a nagy a húgának,ha én éppen altatom a kicsit. Viszont itt is vannak nehézségek. Például nagyok kamaszodni kezdenek és legalább annyira szükségük van/lesz a szüleikre,mint a kicsinek. Nekik is fogni kell a kezük ezen az úton,akárcsak a kistestvérükét az első lépéseinél,aztán egyszer csak elengedik és a saját útjukra lépnek,de amíg ez nem történik meg,addig fogjuk erősen, hogy tudák ez az a kéz ,amibe mindig kapaszkodhatnak.